Özgür Gündem’in 'nöbetçi yayın yönetmenliği' davasında karar

Özgür Gündem’in nöbetçi yayın yönetmenliği davasında karar

Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak için başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılarak gazetenin bir günlük yayın yönetmenliği görevini üstlenen Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur, gazeteci Erol Önderoğlu ve gazeteci- yazar Ahmet Aziz Nesin yargılandıkları davada beraat etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan Şebnem Korur katıldı. Diğer sanıklar ise duruşmaya katılmadı. HDP Milletvekili Ahmet Şık ise duruşmaya izleyici olarak katıldı.

Sanık Şebnem Korur esas hakkında mütaalaya karşı savunmasında, "Bu davaları 3 yıl 27 gün oldu bu mahkeme salonlarında tartışalı. 20 Haziran'da böyle bir dava süreci başladı. Öncesinde 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde Özgür Gündem'e saldırılara karşı 30 Mayıs'ta nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptım. Biz ifade özgürlüğünün ne kadar değerli olduğunu söylemek amacıyla 100 insan bir araya gelip birer günlük genel yayın yönetmenliği yaptık. Biz sorumlu yurttaşlar olarak devletin yanlışlarını eleştirmek zorundayız. Bir insan hakları savunucusu olarak ifade özgürlüğü kapsamında beraatimi talep ediyorum. Ben günlerimi burada geçirmek yerine birçok araştırma yapabilirdim. Ben suçsuzum, suçsuz olduğumu biliyorum. Bir suç oluşacaksa ifade özgürlüğünü engellemenin bir suç olduğunu söylemek istiyorum" dedi.

Mahkeme heyeti, her ne kadar sanıklar Erol Önderoğlu, Şebnem Korur ve Ahmet Aziz Nesin hakkında "Terör örgütü propagandası yapma", "Suç işlemeye tahrik etme", Suçu ve suçluyu övme" suçlarından cezalandırılmaları talebiyle dava açılmışsa da üzerlerine atılı suçun yasal unsurları oluşmadığından ayrı ayrı beraatlerine karar verildi.

Yorumlar

Bu etkinlik için henüz yorum yapılmamıştır. Yukarıdaki bölümü kullanarak ilk yorum yapan siz olabilirsiniz.

Son Haberler