Maymun çiçeği virüsü ile temas edenlere karantina uygulayan ilk ülke Belçika

Maymun çiçeği virüsü ile temas edenlere karantina uygulayan ilk ülke Belçika

Maymun çiçeği virüsünün küresel olarak hızlı yayılımı, tüm dünyada endişe yaratırken; Belçika, virüs ile temas edenlere 21 günlük zorunlu bir maymun çiçeği hastalığı karantinası uygulayan ilk ülke oldu. Son olarak İsviçre, İsrail ve Avustralya'nın da aralarına katıldığı 15 ülke viral hastalık salgınlarını teyit etti.

Belçikalı sağlık yetkilileri, ülkede üç vaka kaydedildikten sonra, maymun çiçeği virüse yakalananların üç hafta boyunca kendilerini tecrit etmek zorunda kalacaklarını açıkladı. İlki geçen cuma günü kaydedilen enfeksiyonların tümünün ülkenin liman kenti Antwerp'teki bir festivalle bağlantılı olduğu açıklandı.

Belçika’nın kararı İngiltere’deki doktorların, ülkenin enfeksiyonlarda 'önemli' bir artışla karşı karşıya olduğu ve hükümetin yayılmasının kontrol altına alınmasında 'kritik' rolü olduğu konusunda uyarmasının ardından geldi.

İngiliz Cinsel Sağlık ve HIV Derneği başkanı Dr Claire Dewsnap, salgının İngiltere'deki cinsel sağlık hizmetlerine erişim üzerinde "büyük bir etkisi" olabileceğini söyledi. İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid dün 11 İngiliz'in daha virüs için pozitif test ettiğini ve bunun vaka toplamı 20'ye çıkardığını açıkladı. Bununla birlikte, Avrupa'da 100 enfeksiyon daha kaydedildi.

Dr. Dewsnap, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Hükümetin yanıtı burada gerçekten kritik. Önümüzdeki hafta daha fazla teşhis olacak. Kaç tane olacağını söylemek zor. Beni en çok endişelendiren şey, Avrupa genelinde enfeksiyonların olması, bu yüzden virüs çoktan yayıldı. Zaten genel nüfusta dolaşıyor. 'Önümüzdeki iki veya üç hafta içinde gerçekten önemli rakamlar olabilir” diye konuştu.

Diğer taraftan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın tipik olarak bulunmadığı ülkelerde yayılımı artırdığı için dünya genelinde daha fazla maymun çiçeği vakasının tespit edilmesinin beklediğini söyledi. DSÖ, geçen Cumartesi günü 12 üye devletten virüs için endemik olmayan 92 doğrulanmış vaka ve 28 şüpheli maymun çiçeği vakası bildirildiğini belirterek, önümüzdeki günlerde ülkelere maymun çiçeği virüsünün yayılımının nasıl azaltılacağı konusunda daha fazla rehberlik ve tavsiye sağlayacağını da sözlerine ekledi.

The London School of Hygiene & Tropical Medicine'de bulaşıcı hastalık epidemiyolojisi uzmanı olan Profesör David Heymann, "Popülasyona maymun çiçeği virüsünün cinsel bir form, yani bir genital form olarak girmiş olabileceği görülüyor. Diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar gibi yayılıyor, bu da dünya çapında bulaşmasını arttırdı. Hastalığın tipik lezyonları çok bulaşıcı olduğu için yakın temas anahtar bulaşma yoludur. Örneğin, hasta çocuklara bakan ebeveynler ve sağlık çalışanları risk altındadır” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Bu etkinlik için henüz yorum yapılmamıştır. Yukarıdaki bölümü kullanarak ilk yorum yapan siz olabilirsiniz.

Son Haberler