Disleksili çocuğun dünyası bir kez daha Max Fm'in radyo sponsorluğunda #ablabenianlat sergisinde

Disleksili çocuğun dünyası bir kez daha Max Fmin radyo sponsorluğunda #ablabenianlat sergisinde

Türkiye Disleksili Çocuklar Vakfı işbirliği ile Fotokolektif Atölyesi Disleksi Fotoğraf projesi #ablabenianlat Max Fm'in radyo sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.

Disleksili bir çocuğun dünyası, yaşadığı kaos, akran zorbalığı ve daha fazlasının olduğu bu karmaşık dünyayı bir nebze olsun fotoğraf ile yorumlayan #ablabenianlat sergisi; pek çok Özgül Öğrenme Güçlüğü yaşayan çocuğun yaşadıklarına ışık tutmak ve bu kaos içerisinde yerini bulmaya çalışan, kendini çaresiz hisseden bir ailenin hikayesinden yola çıkılarak ortaya kondu.

Disleksi için farkındalık yaratmayı hedefleyen Esra Gezer #ablabenianlat fotoğraf sergisi, Çağdaş Sanatlar Merkezi'nden sonra şimdi de Next Level AVM - Next Art Sergi Salonu'nda ziyarete açıldı.

Sergiyi 20 Ocak Pazar gününe kadar ziyaret edebilirsiniz.

Disleksi Hakkında:

Kimlik kelimesi sözlük anlamıyla; “Toplumsal bir varlık olarak insana özgü olan belirtiler, nitelikler ve özelliklerle, bir kimsenin belirli bir kimse olmasını sağlayan koşulların, onun kişiliğine ilişkin özelliklerin tümü, bir insanın kim olduğu” şeklinde tanımlarız. Hepimizi basmakalıp kimliklerimiz beşikteyken yakalıyor. Erkek, kız, normal ya da olmayan, güzel bebek ya da çirkin bebek gibi etiketlerle başlıyoruz hatta kromozom sayımız, öğrenmedeki başarımız ya da çektiğimiz güçlük bile önemli kim olduğumuzu belirlemek için… Adımlarımızı ilk attığımız günden bu yana etiketler her geçen gün artarak devam ediyor, bizleri şekillendiriyor ya da biz şekillendikçe bir kimlik bürünüyoruz. Çok şımarık, çok akıllı ama kafası derste değil, biliyor ama yazmıyor diyoruz. Kimler için mi? Disleksili yani Özgül Öğrenme Güçlüğü olan çocuklarımız için… Disleksi normal ya da normal üstü zekaya sahip çocuklarda yaygın olarak görülen bir FARKLILIK’tır ve görülme sıklığı ise kız çocuklarında %4, erkek çocuklarda ise %6 oranındadır. Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Mozart, Can Dündar, Walt Disney, Aslı Enver ve Steven Spielberg gibi pek çok ünlünün ise disleksili olduğunu biliyor muydunuz?

Dislektik çocuklarda gördüğümüz genel karakteristik bulgular; geç konuşma, yönleri karıştırma, kelimeleri telaffuz ederken zorluk yaşama, dikkat dağınıklığı, yavaş yazı yazma, sesteş kelimeleri okurken ve yazarken karıştırma, ayakkabı bağlama ya da düğme ilikleme gibi ince motor becerilerde zorluk yaşama. Her dislektik çocukta bunların hepsi olmayabilir ancak tanılama aşamasında uzmanlar tarafından durum değerlendirmesi yapılarak tespit edilmesi mümkündür. Disleksi beyindeki bir farklılıktır. En kısa süre içerisinde tanı koyulduktan sonra ise tek ilacı eğitimdir.

Derleme: Nilüfer Kızılkaya

Yorumlar

Bu etkinlik için henüz yorum yapılmamıştır. Yukarıdaki bölümü kullanarak ilk yorum yapan siz olabilirsiniz.

Son Haberler